Het is eindelijk zover: je woont op jezelf of in een kamer in de stad waar je studeert. Maar wat is dit? Het is tijd om te eten! Het is natuurlijk makkelijk om elke dag te bestellen, maar gezond is dit niet, om maar te zwijgen over de kosten die dit met zich meebrengt. Hier dus een paar goede tips over hoe je het beste met koken om kan gaan als student.
Wanneer je ervaring hebt met koken is het natuurlijk niet zo’n probleem om koken mee te nemen in je nieuwe levensstijl, al kan koken een heleboel tijd innemen elke dag. Het is om deze reden in veel gevallen erg verstandig om vooruit te koken. Kook een keer een grote maaltijd, zodat je hier twee dagen van eten kunt. Zo kun je, door evenveel tijd te besteden aan koken een hoop tijd besparen voor bijvoorbeeld studeren of andere activiteiten.
Vaak woon je als student in een huis met meerdere mensen. Dit kan uitkomsten bieden: je kan om de beurt koken. Dit kan enorme voordelen opleveren, je eet zo bijvoorbeeld gevarieerder en proeft nieuwe dingen. Je kan alleen wel tegen het nadeel aanlopen dat je iets op je bord krijgt wat je niet lust, degene wiens beurt het is geen tijd heeft, of dat mensen genoegen nemen met bijvoorbeeld een blik bonen, hier zijn dus wel valkuilen in. Maar je hoeft dit niet altijd toe te passen; je kan het ook af en toe doen. Dit scheelt al snel een hoop kosten en kan ook erg gezellig zijn.
Kun je niet of niet goed koken? Dit is het moment om het te leren; koken is een belangrijke vaardigheid waar iedereen baat bij heeft. Heb je een date? Kook een prachtmaaltijd. Mensen over de vloer? Maak zelf snacks. Je hebt een enorm scala aan mogelijkheden met koken of in ieder geval het begrijpen van de theorie achter bepaalde aspecten. Je hebt niet eens veel nodig, met een scherp mes, een snijplank en pannen ben je er al. Je kan zo vanaf het begin leren koken en er beter en beter in worden. En dat proef je!
Weet je niet waar je moet beginnen? Dat is geen probleem. Je kan natuurlijk uit een kookboek direct de tips opvolgen en zo een gerecht in elkaar zetten. Je leert echter het meest door aspecten van gerechten bij elkaar te voegen en zo zelf dingen maken. Voeg bijvoorbeeld eens andere kruiden toe aan een gerecht dat je kent of probeer zelf tomatensaus te maken bij je spaghetti. Op deze manier leer je je keuken steeds beter kennen, waardoor koken nog leuk word ook! Bon Apetit!